Wat je altijd al had willen weten over ……Bier
– Bij ieder slokje proef je het rijke verleden.
– Historici speculeren dat prehistorische nomaden bier maakten uit graan en water, nog voordat ze überhaupt wisten hoe ze brood moesten maken.
– Noach nam bier mee op de Ark als proviand.
– 4300 jaar voor Christus werd er op de Babylonische kleitabletten verschillende recepten voor bier geschreven.
– Bier was een belangrijk onderdeel van de Babylonische, Assyrische, Egyptische, Hebreeuwse, Chinese en Inca beschaving.
– Bier werd zodanig gewaardeerd dat het soms werd gebruikt als betaling aan werknemers.
– De Egyptenaren brouwden bier voor commercieel gebruik.
– Het werd met name aan het Koninklijke hof geserveerd in gouden bekers of het werd medicinaal gebruikt.
– Soms werd bier zelfs meegenomen in het graf, voor de lange reis naar het hiernamaals.
– Verschillende culturen gebruiken verschillende granen.
– Bij de meest gebruikelijke methode wordt bier gebrouwen uit gerst, water, hop en gist. Maar dat is niet altijd zo geweest !
– Afrika gebruikt gierst, maïs en cassave
– Noord-Amerika gebruikte dadels en in Mexico zweerden ze bij Agave.
– Zuid-Amerika gebruikte maïs en Brazilië gebruikte zoet aardappelen.
– Japan gebruikt rijst om sake te maken.
– China gebruikte tarwe om samshu te maken.
– Andere Aziatische culturen gebruikten Indiaanse gierst(sorgho).
– De Russen gebruikten rogge om quass of kwas te maken.
– De Egyptenaren gebruikten gerst voor het brouwen van bier